Berichtdoor Stoomsnor » vr mei 22, 2015 3:26 pm
De beloofde foto laat nog even op zich wachten, al stond die op een server in Google drive.
Digitale techniek is niet mijn sterkste kant, maar ik mocht Bert Roode als beheerder als bijzonder vriendelijk en hulpvaardig ervaren, dus wie weet binnenkort...
Het lastige is dat de bouwer en vorige eigenaar van machine en ketel is overleden waardoor een aantal vragen nog moet worden opgelost...
De machine is schaalverkleind gebouwd (1:4,375), dus wel een schaalmodel, maar eentje van ruim een ton...
Ik ben daarbij uitgegaan van de Lentz-kleppenmachine van Stork, zoals weergegeven op plaat XXXIV uit deel II van het Scheepsstoomwerktuig van A.D.F.W. Lichtenbelt.
Typisch daarbij is wel dat er enkele maten zijn gewijzigd t.o.v. het origineel;
Diameter hogedrukcilinder is 95 mm (klopt t.o.v. het origineel)
Diameter lagedrukcilinder is echter 203,3 mm i.p.v. de schaalberekende 207 mm
Zuigerslag is 140 mm i.p.v. de schaalberekende 210 mm.
Nu is de originele machine bestemd om te draaien op 15 ata met oververhitte stoom van 320 graden Celsius. De bijbehorende ketel lijkt qua constructie niet meer te kunnen leveren dan 14 ata verzadigde stoom bij een temperatuur van 194 graden Celsius.
Het lijkt erop dat de maten zijn aangepast om het verschil van oververhitte met verzadigde stoom te compenseren.
Het kan ook nog zo zijn dat de slag van een beschikbare krukas de beperking was, al heb ik de indruk dat die (overigens zeer professioneel) in eigen beheer en dus maatgetrouw had kunnen worden gebouwd.
Het is voor mij nieuw dat deze machine geen aangehangen pompen heeft. Op de tekening van de Storkmachine lijkt er een te zijn aangebracht tussen de dubbele compounds in, maar dat is misschien afhankelijk van type en uitvoering.
De hogedrukcilinders leveren bij deze Lentz meer kracht dan de lagedrukcilinders (130 pk sterker bij in totaal 3000 pk). Mijn gedachte was dat die extra kracht wellicht zou worden gebruikt voor aangehangen pompen.
Op deze wijze zou de krukas uiteindelijk toch evenredig zouden worden belast waardoor een mooie rondloop wordt verkregen.
Graag zou ik binnenkort eens een kijkje nemen bij een van de Dockyards in het havenmuseum te Rotterdam om in overleg met de machinist een en ander te bekijken. Het is mij echter nog steeds niet gelukt om daarmee in contact te komen. Wie weet binnenkort...