De nieuwste berichten › Forums › Stoom algemeen › Algemeen › opstoken ketel › Reageer op: opstoken ketel
Ik heb een stukje geschreven over het voorverwarmen van voeding water op
Deze link gaat naar het onderwerp:
Er zal wel meer reacties volgen, van andere en misschien van ervaren stokers.
Maar ik zie het zo: een klein keteltje heeft geen grote uitzettende oppervlakte, met andere worden de verhoudingen liggen anders, en 1 liter is snel heet, maar 1000 liter duurt dagen.
Ook moet alles op de op de zelfde temperatuur komen en dat kost ook tijd.
Een stukje uit mijn site: Voor dat het voedingswater in de ketel wordt geperst, is het raadzame, het water eerst op een hogere temperatuur te brengen, opdat het niet op lage temperatuur met de ketelwand in aanraking komt.
Daar het koude water zwaarder is dan het te verwarmde ketelwater, zal het zinken en in de hete ketelplaten spanningen opwekken, die eventueel lekkages ten gevolge kunnen hebben.
Ik denk dat een klein keteltje ook niet te snel moet worden opgestookt, dus met belijd.