A Crompton class 33 story

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #365
  Frits
  Deelnemer

  Hi,

  Na een flinke periode van tekenen en bedenken, is nu het moment daar dat ik mijn spinsels eens hard ga maken en daarom heb mijn werkplaats maar eens goed opgeruimd en een begin gemaakt met mijn Crompton Class 33 “Diesel” locomotief.

  Voor degene die de Crompton niet kennen, kijk even op deze site http://www.class33crompton.co.uk , daar staan foto’s te over van de loc. (Helaas weinig details) 😥

  :?: Waarom ik deze Crompton heb gekozen?

  Vorig jaar kon ik een half-afgebouwde Engelse Pansy stoomloc kopen. Dat bracht mij er toe om eens onder de Engelse diesellocs rond te neuzen of er misschien een bij was die:

  a. In mijn auto past.

  b. Een brede opbouw bezat en genoeg ruimte tussen de draaistellen om mijn diesel (lees Honda 4-takt benzine motor) te kunnen plaatsen.

  c. Er moest voldoende fotomateriaal/tekeningen van de locomotief te vinden zijn. Want even naar Engeland op een paar maten te nemen of foto’s te maken zat er niet in. Maar ik bezit 2 boekjes over deze Crompton, derhalve besloot ik het maar te wagen.

  De rest was een kwestie van smaak.

  Omdat de loc in mijn auto (Citroën Berlingo) vervoert moet worden wil ik hem zo licht mogelijk maken. 😉

  Je zult meteen roepen dat die dan geen of weinig trekkracht heeft, maar daar heb ik het volgende op gevonden.

  Als machinist wil ik op mijn locomotief zitten en niet zoals vele anderen op een bedienwagen achter de loc. Tenslotte zit een echte machinist ook niet in de wagon achter zijn locomotief. 🙄 🙄

  Dus mijn eigen gewicht tel ik bij het dienstgewicht en dan heb ik adhesie genoeg om een flinke trein te kunnen trekken.

  Nog een reden is, dat ik het liefst in aluminium bouw, vanwege het feit dat het zich makkelijk laat bewerken en……. het roest niet! (nu ja, niet zo als staal)

  Nu jullie weten nu waarom ik ga bouwen en hierbij al vast een voorproefje in de vorm van een paar CAD tekeningen, de echte beelden volgen binnenkort, als ik tenminste niet te veel in het forum zit te schrijven. Ook leuk, maar het gaat om het bouwen. 😆

  Het door mij ontworpen draaistel.

  [img width=550 height=413]http://forum.onderstoom.nl/userimages/21_Totaal10.JPG[/img]

  Dat zoiets uit iets meer dan een paar lijntjes bestaat moge blijken uit de volgende afbeelding. 😯

  [img width=550 height=413]http://forum.onderstoom.nl/userimages/21_Totaal4.jpg[/img]

  Tenslotte een blik achter het “blik”. Het frame is een constructie van vierkant 8 x 8 welke bekleed wordt met 1 mm plaat. Bijna alle onderdelen worden geschroefd, omdat ik geen liefhebber van lijmen ben. En solderen van aluminium wilde ik niet op zo’n belangrijk project als deze locomotief uitproberen.

  [img width=550 height=413]http://forum.onderstoom.nl/userimages/21_Framefrontopen.JPG[/img]

  groeten van

  Frits

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven