Cadmium vrij zilversoldeer

De nieuwste berichten Forums Stoom algemeen Werkplaatstechniek Cadmium vrij zilversoldeer

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #1788
  hhogendoorn
  Deelnemer

  Vraagje : De huidige cadmiumvrije zilversoldeersoorten bevatten tin ipv cadmium, kan de “Agxx Zn Cu Sn” legering tegen het “beitsen” van koper met behulp van verdund zwavelzuur?

  (tin<-> zwavelzuur ??)

  Groet Hans

  #11362
  Foden
  Deelnemer

  Hallo Hans,

  Ik heb nooit stil gestaan bij het gebruik van verdund zwavelzuur voor het beitsen van koper na zilver solderen met cadmium vrij zilversoldeer en de mogelijke reactie van tin en zwavelzuur. Er zijn vast wel scheikundigen / metallurgen onder de lezers die hier meer verstand van hebben. Ik gebruik nu steeds vaker een oplossing van citroenzuur in warm / heet water zoals beschreven in O.S. 271 t/m 274 (2016) door Jan Koomen: “De bouw van een koperen ketel voor een kolengestookte locomotief.”

  Het bevalt mij prima. Zowel koper als messing soldeerwerk komt er prachtig schoon uit en het is niet zo agressief en gevaarlijk als zwavelzuur.

  Succes,

  Foden

  #11363
  hhogendoorn
  Deelnemer

  Ik hoorde het op de voorjaarsstoomdag van ….(?) om geen verdund zwavel te gebruiken bij cadmiumvrij zilversoldeer, ik gebruik zelf ook citroenzuur en ja dat gaat perfect.

  Hans

  #11364
  pfb
  Deelnemer

  Moi Hans,

  Voor de snelle schoonmaak van een zilversoldering kun je rustig verdund zwavelzuur gebruiken. Bij een test heb ik na een uur kleine belletjes op het oppervlak gezien, dat is dus ongeveer het max. Tijdens het solderen gebeurd het wel eens dat ik snel verder moet maar dan gaat het soldeerwerk niet langer dan een minuut of 10 in het zwavelzuur bad. Citroenzuur gaat veel langzamer en dan kun je je werk ook nog ‘vergeten’ eruit te halen. Maar op den duur wordt alles op gevreten

  Zilversoldeer met 55% zilver gebruiken, dat is iets beter bestand tegen zwavelzuur. Maar naar mijn idee hoef je bij normaal gebruik je geen zorgen maken.

  Groet, Peter

  #11365
  hhogendoorn
  Deelnemer

  Dank voor de info, groet Hans

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven