Frezen op draaibank

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #552
  Anonymous
  Deelnemer

  Hallo,

  Ik ben in het bezit van een Myford super7 met daarbij een orginele hoogtesupport van Myford die men kan gebruiken om te frezen.

  Omdat dit toch maar een onstabiele toestand is ben ik op zoek naar een steviger systeem dat op het bed kan geplaatst worden en aangedreven word door zijn eigen motor.

  Ik denk dan bijvoorbeeld aan een Vertex hoogtesupport van 50 cm. hoogte waarop de freesas en motor (in zelfbouw) gemonteerd word.

  (Heeft of weet iemand zoiets te koop staan ?)

  Orgineel heeft zoiets ook van Myford bestaan.

  Omdat ik de plaats, geen zin en bovendien het geld niet heb ben ik ook niet van zin om een aparte freesmachine te kopen.

  Haalbaar of niet ?

  Ik ben benieuwd naar jullie meningen

  Mvg guido

  #5433
  ArnoldS
  Deelnemer

  Hallo Guido,

  Ondanks dat een draaibank niet echt ontworpen is voor freeswerkzaamheden, kun je er wel degelijk goede freesresultaten mee bereiken. Het vergt alleen een andere aanpak. Helaas kan ik niet putten uit eigen ervaringen maar ik zou je graag in dit kader op de volgende twee boekjes willen attenderen:

  De oudste is van de hand van Tubal Cain ‘Milling Operations in the Lathe’ dat is deeltje 5 uit de Workshop Practice Series van de uitgever Magicalia Media (bekend van de ‘Model Engineer’ en ‘Model Egineers’ Workshop’), ISBN 0-85242-840-5 £6,95, bijvoorbeeld te bestellen bij Camden http://www.camdenmin.co.uk/

  Het andere boekje, heb ik (nog) niet in m’n bezit, is van de hand van Jürchen Eichhardt. Een begenadigd modelbouwer die een zeer interessante serie heeft geschreven over draaien en frezen waaronder ‘Fräsen mit der Drehmaschine’ uit de serie Maschinen im Modellbau Fachbücher van uitgever Verlag für Technik und Handwerk GmbH, ISBN 3-88180-099-9 €14,80,- , rechtstreeks te bestellen bij VTH http://www.vth.de/

  Vooral in het eerst genoemde boekje zie je diverse toepassingen voor Myford. Maar ook het boekje van Jürchen Eichhardt is erg waardevol.

  Doe je voordeel ermee, zou ik zeggen.

  Vriendelijke groeten,

  #5434
  Jeroen
  Deelnemer

  Ha Guido,

  Ik heb ook een S7 met een vast én een kantelbaar Myford hoogtesupport. Vóórdat ik mijn freesbank had, deed ik alle freeswerk op mijn S7. Ik heb onstabiliteit nog nooit gezien en ken tegenwoordig freesbankjes die een stuk minder stabiel zijn dan de S7-hoogtesupport-combinatie.

  Engelsen doen niet anders; uit hun behoefte in een tijd dat budgetten nog veel beperkter waren dan nu, is dat hoogte support (en het relatief grote aantal sleuven in het dwarssupport) ontstaan. Ook in de engelstalige bladen ben ik ‘instability’ in dit verband niet tegengekomen.

  Myford heeft inderdaad freeshulpstukken in het programma gehad. De vroegste was de ‘Rodney’, een geval dat op het bed geklemd kon worden, vlak voor de spilneus met daarop een poelie. Een drijfriem liep naar boven en dan over rollen naar horizontaal zodat een vertikale spil aangedreven werd, met ster- en handwiel voor frezen en boren. Mooi hoewel duur.

  De VMD was iets dergelijks maar veel lichter en eigenlijk bedoeld voor de ML10 maar paste ook op de S7.

  De VMA tenslotte was een freeskop op een kolom die achterop de S7 geschroefd kon worden, met behulp van de tapgaten voor het conisch draaihulpstuk. Deze freeskop – met eigen motor – leek wat op die van de EMCO FB2.

  Allemaal produkten die Myford, helaas, niet meer maakt. Er kan alleen nog met hoogte support gefreesd worden. Voor zover ik het kan zien zijn er eigenlijk maar twee nadelen, de beperking van grootte van het werkstuk en dat de ‘S7-freesbank’ eigenlijk op zijn kant ligt, de toegankelijkheid is dus wat minder. Niettemin, voor een beperkt budget en in een kleine ruimte een prima en klassiek alternatief (je kunt op een draaibank uitstekend kotteren) en het zal lastig zijn om met zelfbouw de stabiliteit van de S7 met zo’n hoogtesupport te banaderen.

  Dit neemt allemaal niet weg dat je ook tegenwoordig nog losse kolommen kunt krijgen (die van WABECO zou een prachtige combinatie vormen) en de maximale werkstukgrootte neemt daarmee inderdaad comfortabel toe. Doen dus als je er één krijgen kan.

  Heb je hier wat aan?

  groet

  Jeroen

  #5435
  Beunhaas102
  Deelnemer

  [img]http://members.lycos.nl/Zundappsite/Schaublin/Schaublin03.JPG[/img]

  Ik heb zelf inderdaad ook gewoon een apart gedreven freesspilletje, aangedreven door een elastische ronde snaar en lopend over een instelbaar poeliestelsel gevoed door een 1/3e pk motor (of de originele motor afhankelijk van de plaatsing heirvan). De spil valt ook nog grof in hoogte te verstellen door het blok waarop de spil gemonteerd is te verstellen. Bij draaibanken met een vlak bed kan je evt. opspanplaat op je bed monteren. Dit soort kleine freeskopjes zijn door verschillende fabrikanten gemaakt, maar over het algemeen vrij zeldzaam en prijzig. Bovenstaande set van Schaublin heb ik ooit is op Ebay gezien zonder motor/spantangen was 1900+ euro op geboden, ze zijn nog steeds nieuw te koop (met tegenwoordig een direct gemonteerde motor) maar de prijs zal meer zijn als een nieuwe MyFord.

  Ander alternatief zou inderdaad zijn gewoon een losse freeskolom, bijv. een BF20 of BF16, die kostten in de aanbieding ik geloof 480 of 360 euro.

  Een vergezochte oplossing zou ook nog kunnen zijn om simpelweg je werkbank op de 1 of andere manier kantelbaar te maken zodat je het geheel kan bedienen als een normale verticale freesbank. Het Zwitserse Astoba (Meyer en Burger) heeft met dit idee al is een enorm praktische/veelzijdige machine gemaakt. Met geen hoogtesupport op de langsslede maar een compleet in hoogte verstelbare kop met groot bereik en dus ook een verstelbare draaidiameter.

  [img]http://www.lathes.co.uk/meyerburger/img0.gif[/img]

  [img]http://www.lathes.co.uk/meyerburger/img1.gif[/img]

  [img]http://www.lathes.co.uk/meyerburger/img2.gif[/img]

  http://www.lathes.co.uk/meyerburger/index.html

  http://www.lathes.co.uk/meyerburger/page2.html

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven