Klinken

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #335
  ewapenaar
  Deelnemer

  Hoi mede forum bezoekers,

  wie zou mij de beginselen van het klinken van kleine nageltjes bij kunnen brengen?

  Het liefst in noorden v/h land.

  Groeten,

  Erik Wapenaar – Heerenveen

  #3031
  Frits
  Deelnemer

  Hi Erik,

  Als jij iemand vindt die je het komt voordoen, want dat is toch wat je wilt neem ik aan, geef dan even een gil, want dan kom ik ook kijken in Heerenveen. 😆

  Ik heb zelf wel een boel klinknagel(tje)s hier liggen (gekocht bij een locproject), maar helaas was er geen ervaring bij. 😳

  Moeilijk lijkt het me niet. Vroeger werd het gedaan door de minst opgeleide mensen.

  Het principe is ook eenvoudig, men steke de nagel door de gaten van beide op elkaar te klinken voorwerpen, druk de kop goed aan en geeft een mep met een klinkhamer op het uitstekende deel aan de andere zijde van het werkstuk.

  De klinknagel zal hierdoor vervormen, zowel in de gaten als daar buiten, zodanig dat de beide platen op elkaar vast zitten en de nagel niet meer terug kan.

  En als zo een oceaanstomer bouwt, ben je dus wel effen bezig met z’n tweeën. 😉

  Heb je veel te klinken? Dan is het te overwegen “nep” klinknagels aan te brengen. (sneller en gemakkelijker)

  Laat het me maar weten als er iets te zien valt.

  Frits

  #3032
  ewapenaar
  Deelnemer

  Hoi Frits,

  antwoord op jouw vraag of ik veel te klinken hebt is als volgt:

  Ik ben bezig met de BR 23023 op 3.5″. Daar zitten een aantal verbindingen in die in principe geklonken moeten worden. Een aantal hoeklijnen in machinistenhuis en het frame hiervan. De horn blocs aan het frame en natuurlijk een aantal in de ketel om de delen op z’n plaats te houden voor het zilversolderen.

  Om niet te veel te verprutsen zou ik graag eens zien hoe iemand die er handig in is het doet…

  Ik houd je op de hoogte als er iets te zien valt….

  Groeten,

  Erik

  #3033
  Anoniem
  Inactief

  Hoi Erik,

  Ik heb wel wat ervaring met klinken gekregen onderhand, dit doordat zo ongeveer alle verbindingen van mijn 5″ sik ook geklonken zijn.

  Het klinken is niet echt moeilijk, je steekt de klinknagel door de twee te klinken delen, dan zet je de ophaler er op, deze zorgt ervoor dat de twee platen dichter tegen elkaar aan geklopt worden.

  Hierna de nagel op de juiste lengte knippen, dit vereist wat geprobeer, te lang en de nagel gaat ‘krom’, te kort en je krijgt de kop er niet netjes op.

  Hierna gewoon met de dopper (of is het de snapper) het kopje op de andere kant tikken. Dit kan je doen door het werkstuk aan de andere kant op een stuk aluminium te laten rusten, dit is zachter als het staal waardoor de kopjes niet zullen beschadigen.

  Het handigst is om de bestaande kop aan de buitenkant (zichtkant) te houden en de zelf geklonken kop aan de binnenkant, als het niet helemaal netjes gaat is het dan niet zo’n ramp.

  Voor mijn Sik heb ik gebruik gemaakt van stalen klinknagels, deze schijnen wat lastiger te zijn als koperen klinknagels, dus als je rustig (gemakkelijk) wilt beginnen, is het een idee om met de koperen versie te beginnen en zodra je dat onder de knie hebt de stalen versie te proberen.

  Al met al had ik het redelijk snel onder de knie, dus ik zou zeggen, gewoon proberen en veel succes !

  P.S. Persoonlijk vindt ik het klinken gemakkelijker gaan met z’n 2e. De 1 houdt het werkstuk op de plek, de ander doet het daadwerkelijk klinken.

  #3034
  Alex
  Deelnemer

  Hoi allemaal

  Jaren terug heb ik leren klinken in de vliegtuigbouw en moeilijk is het niet. Je moet het gewoon veel doen dan wordt je er steeds beter in. Er zijn wel een paar dingen die je moet weten. Om te beginnen zou ik de nagel niet tegenhouden met een stuk aluminium maar met een stuk ijzer dat in elk geval zwaarder moet zijn dan de hamer die je gebruikt.

  Als je de klinknagel door het gat gestoken hebt moet deze ongeveer 1,5 maal de diameter van de nagel uitsteken en na het klinken moet de stuikkop 0,5 maal de diameter hoog zijn. De ophaler gebruik je om de plaatdelen strak opelkaar te krijgen, de snapper heeft een holletje waar de bolle nagelkop in past. Je kan wel een bolle stuikkop maken maar dan zou ik koperen nagels eerst uitgloeien en stalen nagels rood stoken en warm klinken, in beide gevallen gebruik je de snapper. Verder is er nog verschil tussen direkt en indirect klinken. Bij direct klinken steun je de fabriekskop en sla je op de steel van de nagel. Het kan ook andersom, op de fabriekskop slaan met de snapper en met de tegenhouder een stuikkop vormen. Dit vereist wel oefening en wil het beste met een luchthamer. En inderdaad in de plaatwerkerij deden we het klinken vaak met twee man.

  Mocht het nodig zijn dan wil ik e.a. wel een keer voordoen, misschien een leuk idee volgende maand op Nienoord?

  Groeten Alex

  #3035
  ewapenaar
  Deelnemer

  Hoi Alex,

  Zou graag op jouw aanbod ingaan om het in Leek voorgedaan te krijgen. Lijkt me erg leuk en leerzaam! Ik neem wel wat proefstukjes mee.

  Groeten,

  Erik

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven