Lagers van slijpspindel lopen warm

De nieuwste berichten Forums Stoom algemeen Werkplaatstechniek Lagers van slijpspindel lopen warm

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #1001
  Leveycke
  Deelnemer

  Ik heb een slijpspindel gebouwd bestaande uit een as die via twee pulleys en een riem worden aangedreven. De as is gelagerd met twee splinternieuwe gesealde 6004 groeflagers die zo’n 300 mm uit elkaar zitten. De lagers zijn af fabriek met vet gesmeerd waar je niks meer aan hoeft te doen. De as draait ongeveer 3000 toeren, en de lagers zijn volgens opgave geschikt voor 10000 toeren. Vanaf één kant worden de lagers iets opgespannen met een golfring van 80N die iets wordt ingedrukt. Alles is zo goed mogelijk uitgelijnd (enkele 100ste van mm) en parallel gezet. Om de een of andere reden lopen de lagers ondanks alle zorg die aan de constructie en montage is besteed toch warm.

  De binnenring is op een 20.00 mm (met twee cijfers achter de komma 20 mm) as geperst waarbij ervoor is gezorgd dat tijdens montage alleen op de binnenring is gedrukt zodat de buitenring en de kogels niet werden belast. De buitenring past met handkracht in het lagerblok en zit slechts een klein beetje klem. Als je de as met de hand rond draait voelt het draaien mooi glad, gelijkmatig, en stootvrij aan.

  We hebben de voorspanning groter en kleiner gemaakt, maar dat lijkt niets uit te maken. Vraag is nu of iemand weet wat er aan de hand kan zijn en hoe we dat zouden kunnen oplossen. Wat zien we over het hoofd?

  #8265
  peterve
  Deelnemer

  Warm is over het algemeen geen probleem Heet is het wel

  Als het een slijpspindel is voor een slijpsteen om uit de hand te slijpen dan is een 6004 lager een aanvaardbare keuze

  Als je een RS lager hebt met rubber seal die heeft een slepende afdichting die voor frictiewarmte zorgt In de meeste gevallen is dat geen probleem want een lager mag best warm worden 40 50 graden is geen probleem Als je een ZZlager hebt met een stalen labyrint afdichting deze generen geen warmte op het labyrint maar zij niet zo goed dicht Dus een extra afscherming voor het slijpstof is op zijn plaats

  Verder is een afwijking van enkele hondersten toch nog behoorlijk veel

  Is het een slijpspil om machinaal te slijpen dan is de keuze toch enigzins verkeerd

  Hoekcontactlagers minimaal 3, 2 bij de steen en 1 achter is dan een betere keuze Voor een goede as dient alles binnen enkele duizendse mm binnen de ideale situatie te liggen En de lagers dienen maar enkele duizenste speling te hebbne Of zelfs voorspanning of negatieve speling

  Om die toleranties te halen heb je of een hele goede draaibank(Schaublin

  Hardinghe OID) of een rondslipbank nodig

  Je kunt groefkogellagers ook als hoekkontactlagers gebruiken maar ook dan dien je erg nauwkweurig te werken of je hebt geen goed resultaat

  Peter

  #8266
  Leveycke
  Deelnemer

  Hallo Peterve,

  Bedankt voor de info.

  De slijpspindel is bedoeld voor machinaal slijpen. Het gewicht van de complete spindelconstructie met motor is zo’n 23 kilo. Dit geheel wordt weer op een slijpbank bevestigd die rondingen slijpt in gehard staal.

  De geschatte temperatuur van de lagers is rond de 50 graden. Zelfs na uren continue draaien wordt dat gelukkig niet warmer. De seals geven wel enige wrijving, maar ik had er nog niet bij stilgestaan dat dat een bron van warmte zou kunnen zijn. Erg is dat verder niet. Het belangrijkste om te weten is dat de lagers in een stoffige omgeving goed blijven werken.

  De constructie is afgeleid van een bankslijpmachine met een motor in het midden en links en rechts een slijpsteen. Deze bankslijpmachine zat op de slijpbank gemonteerd met een steen aan één kant. De oorspronkelijke slijpmachine kwam uit de DDR en kon niet langer dan een half uur draaien. Daarna moest die een tijd afkoelen. Natuurlijk lette niemand daar op, dus moest dat wel een keer fout gaan.

  We hebben de as van de motor gebruikt in de nieuwe constructie. De as is nu gelagerd tussen twee blokken, vergelijkbaar zoals de bankslijpmachine gelagerd was. De rotor is verwijderd. Daarvoor in de plaats een pulley met drijfriem. Allen wordt nu met een kleine 3-fase motor aangedreven die continue kan draaien. Er is expres voor 3-fase gekozen omdat dit soort motoren minder trillingen veroorzaken en dus veel mooier lopen.

  Als ik de documentatie van de lagers goed begrepen heb zou de misalignment maximaal zo’n 0.008 graden mogen zijn. Ik zit nu onder de 0.004 graden, dus dacht daarmee ruim binnen de marge te zitten. Het kost met de mij beschikbare draaibank en freesbank al heel wat moeite om alles op honderdste nauwkeurig te krijgen. Helaas geen Schaublin o.i.d., maar een gewoon chineesje (o.a. HBM). Over microns kun je dan slechts dromen.

  #8267
  peterve
  Deelnemer

  Groefkogellagers zijn wel een erg simpele oplossing voor een slijpspil voor machinaal slijpen

  Verwacht daar dan ook geen mooi slijpbeeld en goede maatvoering van

  Ook als je de pulley tussen de lagers in zet zal de spanning op de pully de as krom trekken Beter is het om deze zo dicht mogelijk bij een lager the zetten Soms worden ze wel om het lager gezet

  Slijpen doe je om nauwkeurig iets te bewerken en daar zijn dan ook erg nauwkeurige machines voor nodig Met een HBM machine kun je absoluut geen slijpbank maken

  Peter

  #8268
  Leveycke
  Deelnemer

  Het is inderdaad niet de meest geweldige oplossing, maar aanzienlijk beter dan het eerst was. Voor het doel is het resultaat goed genoeg. Een eventuele volgende versie wordt zeker anders ontworpen.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven