De nieuwste berichten › Forums › Stoom algemeen › (stoom)Ketels › Monelmetaal
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 18 jaren, 8 maanden geleden door
Frits.
- AuteurBerichten
- 20 maart 2005 om 19:28 #124
Frits
DeelnemerHallo, In het boek “Handboek modelstoommachines” lees ik dat Monelmetaal een uitstekend ketelbouw materiaal zou zijn.
Nergens wordt het echter vermeld als te zijn toegepast in een miniatuur stoomketel, althans ik heb tot op heden nog niets kunnen vinden.
Nu is mijn vraag: Mag het wel worden toegepast? Ook het ketelregelement rept met geen woord over monel.
En zo ja, hoe kom je er dan aan? Ik weet dat sommige bedrijven het kunnen bewerken en dat het bv in ventielen voor trompetten wordt toegepast. Maar waar koop je een vierkante meter plaat van 3 mm dik?
En hoeveel duurder dan koper is het? Weet iemand een bron, dan hoor ik dat graag.
Bij Google kom ik er niet uit.
😳 Alvast bedankt
Frits
23 maart 2005 om 18:16 #2116wim600008149
DeelnemerBeste Frits, Jij zal het wellicht al weten maar misschien voor de andere lezers :
Monelmetaal is een legering van voornamelijk koper en nikkel met gemiddeld ongeveer 66 tot 68 percent nikkel, 2 tot 4 percent ijzer, ongeveer 2 percent mangaan en soms nog eventuele andere metalen, (er zijn in feite heel wat varianten) en voor de rest natuurlijk koper.
Het leuke aan deze legering is haar supergemakkelijke bewerkbaarheid op bijna alle vlakken.
Meestal wordt het gebruikt voor muziekinstrumenten (kleppen en andere kleine onderdelen van koperblazers) en (juist door de goede bewerkbaarheid), … kunstwerken. Daarnaast, omwille van de goede corrosieve resistentie tegen zeewater, wordt deze legering tegenwoordig meestal gebruikt bij scheepsschroeven.
Voor wat betreft stoomketels weet ik dat het wel degelijk voorkomt, maar heb ik tegelijkertijd de indruk dat men toch meestal goedkopere alternatieven verkiest (Monelmetaal is inderdaad niet echt goedkoop), vooral dan in de modelstoomwereld.
[img]http://users.telenet.be/bawi/stoom/temp/monel.jpg [/img] De foto hierboven toont de ruimte tussen de binnenste en buitenste zijwanden van een vuurkist van een locomotief. De versterkingselementen die tussen deze wanden zijn aangebracht om te voorkomen dat ze gaan buigen zijn van Monelmetaal. Elke versterking koste om en bij de 20 Britse Pond… (slik…)
Betreffende de toepasbaarheid : het ketelreglement spreekt hier inderdaad niet over, dus misschien interessant om eens polshoogte te gaan nemen bij één of meerdere keurders.
Betreffende de verkrijgbaarheid : Ik zou ook eens contact opnemen met de firma Hart bv in Nijkerk (
). Ik denk dat zij dit wel verkopen, of je minstens kunnen verderhelpen.http://www.hartbv.nlhttp://www.hartbv.nl” class=”bbcode_url”> Groetjes, Wim
23 maart 2005 om 19:28 #2117Frits
DeelnemerHi Wim, Dat helpt allemaal. Ik weet weer een boel meer.
Waarschijnlijk wordt het eerst ff sparen en dan bouwen, maar het hoefde niet morgen te rijden. Er zijn nog meer modellen onder handen, maar zo iets speciaals als een stoomlokomotief vergt een flinke voorbereiding en tijd.
😉 Alvast bedankt voor je info joh.
Frits
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.