Myford bed

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • #662
  Bert
  Deelnemer

  Beste allen,

  Ben bezig met het vervangen van het bed van mijn S7.

  Om de langsslede te plaatsen moet er tussen de geleidingen van de slede en de slede zelf opvulplaatjes geplaatst worden. Myford spreekt over ‘shims’, laminair opgebouwde plaatjes die je op dikte brengt door ze met een mesje te splitsen. Voordat ik Myford ga vragen ze naar me toe te sturen zou ik graag willen weten of deze ‘shims’ ook in Nederland te verkrijgen zijn en zo ja waar? Misschien heeft iemand een plan B.

  En nog een vraag over het bed. Heeft iemand ervaring over het zogenoemde ‘schrapen’ van het bed?

  Jeroen, jij weet dit vast wel.

  Dank en groeten, Bert.

  #6454
  fmf.vansteene
  Deelnemer

  Beste Bert,

  Ik heb dit bij mijn eigen draaibank gedaan door middel van plaatjes latoenkoper van 0.1 mm dik. Gewoon verkrijgbaar bij de plaatselijke modelbouwzaak. Naar mijn weten zijn ze er zelfs van 0.05 mm dik. Bij mijn draaibank gaf dit een erg goed resultaat. Origineel zaten hier zelfs plaatjes latoenkoper tussen maar door slijtage heb ik de dikte hiervan aan moeten passen met andere plaatjes.

  Wat betreft het schrapen van het bed; Ik neem aan dat je bedoeld vlakken? Ik heb begrepen dat motorrevisiebedrijven hierbij kunnen helpen. Een bedrijf dat cilinderkoppen kan vlakken is ook in staat om het bed van een draaibank te vlakken.

  Laat het even weten als ik “schrapen” verkeerd begrijp.

  Met groet,

  Frank van Steene

  #6455
  Bert
  Deelnemer

  Beste Frank en anderen,

  Ja, latoenkoper is een goede optie. Bij demontage van de losse kop kwam ik het ook tegen.

  Wat het ‘schrapen’ betreft: daarmee bedoel ik dat er machinaal of ook handmatig sporen in het oppervlak van het bed worden aangebracht (en ook aan de onderzijde van de langsslede) die dienen als ‘oliekamers’. De olie om het geleiden wrijvingsloos (lees slijtageverminderend) te laten geschieden blijft in deze sporen enigszins achter.

  Groeten, Bert

  #6456
  marc55
  Deelnemer

  hier staat een voorbeeld hoe je moet schrapen

  http://nl.youtube.com/watch?v=uHF7TtHVSWE

  succes

  #6457
  Ron Hoover
  Deelnemer

  Dat schrapen lijkt dus makkelijk zo in dat filmpje… Sprak laatst iemand van IRM in Zaandam (gespecialiseerd in revisie van draaibanken). Zij gaven aan dat je daar dus wel wat ervaring mee moet hebben. Heb je dat niet, dan niet aan beginnen… Anders wordt het middel erger dan de kwaal… 😥

  #6458
  Mark2007
  Deelnemer

  Een vaag filmpje, eerst maakt hij alles schoon, ziet bij het meten dat het niet goed is en gaat weer schrapen maar nu is het ineens weer vuil, bovendien lijkt het mij alsof hij schraapt op de gedeeltes waar hij niet steunt, vreemd.

  Overigens iets vlakken kun je beter niet doen bij een bedrijf waar ze ook koppen vlakken van motoren, dat is veel te grof.

  Mark

  #6459
  wijns
  Deelnemer

  Bert

  Hoe erg je myford bed er aan toe is weet ik niet , maar waarschijnlijk gaat je slede moeilijk aan de rechterkant als de speling aan de linkerkant is weggenomen.

  De fout zit dan meer dan waarschijnlijk in de breedte van het achterste bed. Met een micrometer kan je die maat gemakkelijk kontroleren.

  Ik ken iemand die de geleiding achteraan geschraapt heeft met een toolbit. Blijkbaar met prima resultaat.

  De toolbit had hij haaks door het uiteinde van een stuk aluminium van b.v. 150 mm lang en 30X30 vierkant gemonteerd .Leg het aluminium plat op het bed en schraap met de beitel de achterzijde van het bed tot de breedte gelijk is.( Met dank aan Marc voor de tip)

  Profesioneel is het niet maar voor geen geld is je bank weer goed bruikbaar en nauwkeuriger.

  Groeten Dirk

  #6460
  marc55
  Deelnemer

  ja dat is inderdaad waar dat Dirk hier aangeeft mijn bank is 53 jaar oud en was 0.15mm afgesleten aan de achterkant als de speling er afgeregeld was kon ik 15 cm naar rechts en dan vast heb ze opgemeten en beginnen te schrapen met een haakse toolbit tijdrovend maar met succes schrapenen veeeeeel meten ;ze laten vlakken als een cylinderkop is mogelijk maar wat met de 4zijkanten dat moet wel haaks en evenwijdig zitten of uw bed is voor het schroot .

  succes

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 11)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven