Probleem met draaibank

De nieuwste berichten Forums Stoom algemeen Werkplaatstechniek Probleem met draaibank

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 38)
 • Auteur
  Berichten
 • #432
  Erik.B
  Deelnemer

  Hallo

  Ik heb wat rare probleempjes bij me draaibank combi

  bij de (volgens mij) de Y as, kan ik dat rondsel niet verstellen voor op nul zetten (hoe noem je dat ook al weer). is dat te verbouwen?

  Verder, Als ik de machine op 550 toeren heb, dan hoor ik zo nu en dan wat ratelen van de tandwielen. als of hij tegen een andere wiel aan komt. Het is mijn eerste machine en vind het nog al eng. voor al na dat mijn (te breede) steek beitel was afgebroken. Ik had hem wat te laag onder het center en vind nu zelfs afsteken erg eng.

  Ik ben 17 jaar (januari 18 ) en ben al van af mijn kleins af aan helemaal weg van treinen, en nu wil ik niks anders dan bouwen :D. allen soms gaat mijn hart nog al tekeer als ik iets moet bewerken op de machine (zo als af steeken)

  Wie O wie kan mij helpen! Ik kan heel moeilijk verder met een onvertrouwt gevoel. ben al te lang bezig met mijn dacre en het lukt maar niet.

  Met vriendelijke groet

  Erik Bos

  #3871
  Beunhaas102
  Deelnemer

  Het rondsel is een ‘noniusschaal’, heb je hier toevallig nog een foto van, zo is het moeilijk om te zeggen of er wat aan te doen is, zo heb je bijv. banken waarbij de hendels er met een losse perspassing tegenaan zitten.

  Wat betrefd het geratel, heb je toevallig een oliebad met misschien te weinig olie?

  #3872
  Erik.B
  Deelnemer

  Beunhaas102 wrote:

  Het rondsel is een ‘noniusschaal’, heb je hier toevallig nog een foto van, zo is het moeilijk om te zeggen of er wat aan te doen is, zo heb je bijv. banken waarbij de hendels er met een losse perspassing tegenaan zitten.

  Wat betrefd het geratel, heb je toevallig een oliebad met misschien te weinig olie?

  Hallo Beunhaas!

  het noniusschaal zit er op geschoven met een spiebaan er tussen. dus draait gewoon mee.

  De olie heb ik paar dagen terug net vervangen van de oude olie. de oude olie was iets dikker dan de nieuwe. volgens het boekje moest er gewone motor olie in. Ik heb er motor olie in van de BP. ik heb er net zo veel er weer in gedaan dan dat er in zat, tot de helft van peilglas. Waar zou het aan kunnen liggen? zal ik jou foto(‘s) sturen van de Noniusschaal?

  Groeten

  Erik

  #3873
  Mark2007
  Deelnemer

  bij mij zit de nonius schaal ook vast, gewoon de cijfertjes onthouden, en er is een hoop verschillende motorolie en ik denk dat er geen motorolie in moet meer versnellingsbak olie sae80, die is dikker en dat zou het ratelen kunnen verklaren omdat er nu te dunne olie inzit.

  Het afbreken van een steekbitel, ja heb ik ook wel eens gehad toen ik op de ambachtsschool zat met een hele grote draaibank, je schrikt je het apelazerus(de hele handel sloeg vast) en nu 25 jaar later zie ik het nog steeds voor me als ik met mijn eigen draaibankje iets aan het afsteken ben ondanks dat het goed gaat.

  Mark

  #3874
  Gompy
  Deelnemer

  Ik denk dat je hoofdlager een *tikje* heeft gehad bij het afsteken en breken van je beitel.

  Gevolg kan zijn dat er een zgn *vierkant* kogeltje in het lager zit wat je af en toe hoort.

  Kan je het lawaai lokaliseren waar het ongeveer vandaan komt ?

  #3875
  Erik.B
  Deelnemer

  Hallo mark!

  Waar kan ik die olie kopen? is dat bij de machine hande gewoon te koop? bij voorbeelt De locloods of Herman Buitelaar?

  Hallo Reject

  Het geratel hoor ik echt van uit de transmissie bak. Wat mark zij dat het misschien de dunne olie is zou het kunnen zijn. voor dat ik de standart dikke olie had vervangen was het nog niet zo. De draai bank is nog net nieuw en nu al een lager zo snel kapot, is dat mogelijk?

  Groeten

  Erik

  #3876
  Gompy
  Deelnemer

  Al was de draaibank 3 minutren oud, wanneer je iets fout doet gaat er iets stuk.

  Ik kan natuurlijk niet op afstand oordelen hoe groot de klap was toen jij je beitel brak.

  Zelf heb ik bij een spiksplinternieuwe draaibank binnen een halfuur een rondseltje gesloopt omdat ik de afslag van de automatische voeding was vergeten te zetten, dus tijd zegt niets.

  #3877

  Als er een lager kapot is kun je dat horen door er een schroevendraaier tegen aan te zetten en vervolgens tegen de schroevendraaier te luisteren terwijl je de as voorzichtig ronddraaid. Je kunt het ook voelen er zit dan een zwaar punt in het lager soms kun je dat alleen bijna / niet voelen.

  Waarom heb je de olie vervangen als hij nog maar net nieuw is?

  wat voor draaibank heb je? Een combi zij je maar wat voor combi?

  Ik ben niet zo weg van combi’s maarja het licht eraan hoe het is opgebouwd.

  Beitels slopen heeft iedereen hier op het forum in het verleden wel eens gedaan en als het geen beitels zijn dan zijn het plaatjes. Zeker als je niet weet wat voor materiaal dat je aan het bewerken bent gaat er wel eens wat mis het blijkt bevoorbeeld zo taai als eh ……. inox of koper te zijn.

  Het was een afsteekbeitel maar hoe groot? en wat brak er precies van de beitel.

  Een dacre aha die ben ik ook aan het bouwen wil nog niet heel hard vorderen maar heb het onderstel + wielen af plus een dichte met zilver gesoldeerde ketel en nog wat apendages zijn er al.

  Ik ben 18 en had eerst een emco unimat 1 nou daar kun je echt geen metaal mee bewerken d’r zit een 80 watt motortje achter en dat is echt te weinig. Ik heb hem dus weer doorverkocht. Pas een freesmachine gekocht moet omgebouwd worden naar CNC hier horen jullie later wel meer over.

  met vriendelijke groet,

  Klaas van Gemerden

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 38)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven