Probleem met Weiler draaibank

De nieuwste berichten Forums Stoom algemeen Werkplaatstechniek Probleem met Weiler draaibank

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 25)
 • Auteur
  Berichten
 • #1187
  Chefke
  Deelnemer

  Hallo mensen,

  Ik ben hier nieuw op het forum, zal me even voorstellen ben Joost

  25 jaar en in het dagelijkse leven werkzaam als autotechnicus. Nu heb

  ik een probleem met mijn Weiler draaibank aangezien ik hier al diversen topics gezien heb over draaibanken kan ik mijn probleem hier ook wel tussen plaatsen 😆 Het volgende is er aan de hand als ik een stuk as af draai op de gewenste diameter kom ik tot de conclusie dat ie bij de klauwplaat altijd dunner is zo’n 2 a 3 tiende 😯 Heb de machine uit een faillissement gekocht, heb er al het nodige werk aan gedaan zoals nieuwe spindels + nieuwe moeren, grondig gereinigd tandwielkasten voorzien van nieuwe olie. Machine is voor de rest gewoon perfect draait nog rustiger als een wasmachine :P Ik heb al een meetklok op de hoofdas gehad zit nog geen 100ste in. Wie weet er een tip hoe ik er achter kom waar die afwijking vandaan komt.

  #8917
  ger
  Deelnemer

  Hoe lang is die as die je afdraait ? is hij ondersteund door center ? is je beitel scherp , staat de beitel goed op centerhoogte?

  Als je een geslepen as opspant en uitklokt op 2 plaatsen, laat dan je klokje eens bovenop die as heen en weer gaan met je support , en ook aan de voorkant van de as, welke afwijking zie je dan ?

  Kan zijn dat als je de as ondersteunt met de losse kop , dat je losse kop gewoon uit het center staat , die moet je dan even afstellen.

  Meten is weten ;)

  Hier wat info over de schlesinger eisen http://alexandria.tue.nl/repository/books/427826.pdf” class=”bbcode_url”>http://alexandria.tue.nl/repository/books/427826.pdf

  #8918
  Chefke
  Deelnemer

  Beste Ger,

  De as die ik afdraai is 30mm rond en de lengte is 150mm de as wordt zonder center gedraaid. Ik had een leuk setje beitels gekocht maar kwam er al snel achter dat de wisselplaten van pisbakkenstaal waren. De afwijking was toen veel erger als nu je zag het werkstuk gewoon wegbuigen van de beitel. Heb nu de merken seco en mitsubishi in huis wat vele malen beter werkt de beitel heb ik een tiende onder het hart staan. Zou het niet zo kunnen zijn dat mijn klauwplaat versleten is

  kijk ik klok hem wel uit op het einde van het werkstuk maar eigenlijk moet ik dan ook een keer de klok bij de klauwplaat zetten. Ik zal maandag is een as van zo’n 65 cm afdraaien met center dan zie ik gelijk of de losse kop goed staat ik hou U op de hoogte.

  #8919
  sampie
  Deelnemer

  hoi chefke

  Je moet de draaibank zuiver waterpas stellen door een machine waterpas op het bed tezetten Dan het bed naar voor en achter bewegen (de Z-as) De draaibank zodanig stellen dat de libel niet meer beweegt Dit herhalen voor het dwarssupport (de X-as) Hierna zou de onzuiverheid weg moeten zijn groetjes bernie

  #8920
  JAM
  Deelnemer

  Hallo Chefke,

  Als je op zo’n kort stukje al 2 a 3 tienden verschil meet dan denk ik dat je meer moet doen dan alleen waterpas stellen (wel belangrijk).

  Waarschijnlijk loopt de as van de kop niet 100% evenwijdig aan het bed / support (of het bed is uitgesleten/niet correct geslepen, dan heb je een groter probleem).

  De kop niet helemaal evenwijdig (helt voor dan we achterover) is op te lossen, maar dit is toch wel een lastige klus en is niet simpel uit te leggen. Gelukkig zijn op het internet voldoende beschrijvingen te vinden om dit te doen. Zoek op de term “rollie’s dad” en je zult genoeg beschrijvingen vinden, wel allemaal in het engels….

  Er is ook een filmpje te vinden, wellicht helpt het om het duidelijk te krijgen.

  Meten is ook in dit geval weten wat er fout is!

  Succes ermee!

  -Jaap-

  #8921
  Erik.B
  Deelnemer

  Hallo Chefke,

  je draait een as van 30mm met een uit steek lengte van 150mm?

  Dan is je uitsteek lengte veel te lang. De vuist regel is 3 x Diameter van het werkstuk, mits je een groot genoeg opspan lengte hebt.

  Wat er gebeurt bij te lang uitsteek lengte dat de as weg geduwd wordt bij zijn uit einde tijdens het verspanen. Hier word hij dan ook dikker dan als bij de klauwplaat.

  Als je toch in één op spanning wilt draaien zul je een vast of mee draaiend center moeten plaatsen en de losse kop uit klokken. Je draait een snede, meet hem na, en herstel deze afwijking in je lossekop. Deze wel vast laten zitten en het werkstuk laten ondersteunen. Dit herhaal je tot het goed is. Dan draaien met een beetje toe gift, Meten en laatste snede of meer tot hij op maat is. Blijven controleren of het goed gaat.

  Als ik zo nog goed door lees kan er niets mis met je machine zijn. Klauwplaat slijt niet zo snel.

  Erik

  #8922
  Chefke
  Deelnemer

  Hallo,

  Ik heb allereerst de bank opnieuw waterpas gesteld wat nodig was.

  Ten tweede heb ik een kortere as afgedraait van rond 30mm en de uitsteeklengte daarvan was 80 mm het resultaat daarvan was dat ik nu nog maar een afwijking heb van zo’n 600ste komt waarschijnlijk nog door trillingen denk ik zelf aan.De volgende stap die ik ondernomen heb is dat ik een langere as afgedraait heb tussen center het resultaat daarvan was

  dat de losse kop zo’n 4 tiende verkeerd staat. Het center moet ik dus even bij stellen, het probleem ligt dus eigenlijk niet aan de bank maar bij Joost 😆 Bedankt voor jullie tips en antwoorden :)

  #8923
  Erik.B
  Deelnemer

  80mm ligt hij net binnen de 3x de diameter. Maar persoonlijk had ik alsnog center geplaatst.

  Als je de lossekop met center of mee draaiend center gaat gebruiken moet je deze altijd weer op nieuw in stellen als je hem los hebt gehad.

  Éen maal vast en niet meer los halen als je hem gaat verstellen.

  Als je vast center gaat gebruiken beetje vet of dikke smeer olie op de punt hier van smeren. Er treed altijd wrijving op en dat veroorzaakt warmte en weer afwijkingen.

  Succes!

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 25)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven