stoomverdeling

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #1792
  twinkel
  Deelnemer

  2019 9:00 pm

  Contacteer:

  stoomverdeling

  door twinkel » vr sep 20, 2019 11:48 am

  Ik ben beginnend modelbouwer van stoommachientjes. Eerste projectje de Dreumes goed gelukt. Nu de Noks gebouwd. Horizontale stoom machine. boring en slag 20/30 mm. Gereed voor proefdraaien. Op perslucht 2 bar loopt het machientje. Toch een probleem. In krukstand 3 uur en 9 uur loopt de volle druk door de uitlaat. In krukstand 5 uur en 11 uur is het lucht dicht. Dus ik denk dat de schuif wel goed afdicht tegen het glijvlak. De stoompoorten zitten er netjes op maat in alsmede de stoomschuif. Het is een buitenladende stoomschuif. Het excentriekheeft een voorloophoek van 90 plus 42 is 132 graden. Het hoort niet dat de volle druk door de uitlaat loopt natuurlijk. Ik kan niet goed bedenken wat het probleem is. Wie heeft tips?

  #11368
  pfb
  Deelnemer

  Moi,

  In de veronderstelling dat het excentriek en dus de schuif, de goede uitslag heeft, kan de afstelling, de plaats, van de schuif het probleem zijn.

  Met de zuiger in de voorste stand moet de schuif de eerste poort zgn snijdend staan. Dit is als de schuif net niet de poort opent. Als je het vliegwiel doordraait moet de poort worden geopend om de stoom toegang naar de cilinder te verlenen. Door hetzelfde aan de andere kant te controleren kun je de plaats van de schuif nog ietsjes verzetten om de machine maximaal te laten lopen.

  Succes,

  Peter

  #11369
  john
  Deelnemer

  90+42 graden?????

  Dat lijkt mij erg veel.

  5 graden voorloop is meestal voldoende.

  De noks heeft kleine toevoerlappen als het goed heb.

  Als je lucht direct naar de uitlaat gaat kan het zijn dat deze net tegen het eind van de schuifkast aanloopt en omhoog wordt gedrukt.

  Het beste is om de schuif en excentriek af te stellen met het schuifkast deksel er af.

  Op 0,5 bar zou de machine na inlopen al moeten kunnen draaien.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven