Techniekdag, 25 januari 2014, OVM te Doetinchem

De nieuwste berichten Forums Stoom algemeen Algemeen Techniekdag, 25 januari 2014, OVM te Doetinchem

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #1437
  Wim Sweers
  Deelnemer

  Volledig persbericht

  Techniekdag, 25 januari 2014, OVM te Doetinchem van 10:00 tot 16:00 uur.

  Na het succes van “Doetinchem onder stoom” organiseert het OVM een techniekdag voor jong en oud over heteluchtmotoren. Geruisloze, snelle en veilige motoren die jaren lang in de schaduw stonden van de stoommachine.

  De heteluchtmotor werd uitgevonden door de Schotse dominee Robert Stirling in 1816 als veiliger alternatief voor de stoommachine. In 1817 werd hem hierop octrooi verleend en in 1818 bouwde hij de eerste praktisch bruikbare versie van zijn motor die werd gebruikt om water uit een steengroeve te pompen.

  Maar waar staan we nu in 2014, wat is er van de uitvinding van Robert Stirling geworden? Vele hobbyisten hebben de meest uiteenlopende modellen gebouwd. En de industrie heeft deze motor door ontwikkeld als krachtbron, als generator, als koelelement enzovoort. Met moderne precisie en high-tech is het mogelijk geworden om efficiënte heteluchtmotoren te produceren. Dit opent een nieuwe golf aan gebruiksmogelijkheden. Zo kan de heteluchtmotor al lopen op de restwarmte van CV-ketels, zodat er ‘gratis’ stroom wordt opgewekt uit aardgas dat gebruikt wordt om huizen te verwarmen. Ook worden ze nu toegepast als betrouwbare elektriciteitsgeneratoren in het buitengebied, in ontwikkelingslanden, onderzeeërs en de ruimtevaart. Zo heeft de firma Microgen een heteluchtmotor ontwikkeld die een elektrisch vermogen levert van 1 kW en die op nagenoeg alle brandstoffen draait, ook dit zal te zien zijn op de techniekdag.

  Tijdens de techniekdag worden bewegende modellen van heteluchtmotoren getoond en ook voertuigen die hierdoor worden aangedreven. Verschillende experts zullen hierover uitleg geven. Daarnaast zal er een demonstratie te zien zijn van een CNC freesmachine waarmee onderdelen kunnen worden geproduceerd op 0,03 mm nauwkeurig.

  Deze precisie techniek is inmiddels bereikbaar geworden voor hobbyisten, zodat een groeiende groep modelbouwers met de CNC freesmachine zeer nauwkeurig modellen kan maken zoals heteluchtmotoren, boten, auto’s, etc. Tijdens deze techniekdag wordt de kracht en de mogelijkheden van de CNC freesmachine getoond, ook zullen er enkele producten worden gefreesd, en wordt er uitleg gegeven over de software, dus had je altijd al willen weten hoe zo’n CNC machine werk, kom dan naar de technodag.

  Verder zullen er diverse modellen van voertuigen en boten te bewonderen zijn, alsmede van een echte drone. Het belooft een dynamische techniek te worden.

  Ook het bedrijfsleven zal een steentje bijdragen, zo komt er de firma JFZ Intertools CNC slijpservice en laat zien wat er op het gebied van slijpen zoal mogelijk is en zal Microgen zijn elektriciteitsgenerator tonen.

  Adres: Stationsstraat 50, Doetinchem

  Entree: gratis

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven