Vliegwiel

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #476
  Sander
  Deelnemer

  Mijn stirling motor is bijna af, op het vliegwiel en de brander na. Nu heb ik alleen het juiste meteriaal niet (qua diameter) om het vliegwiel volgens tekening te maken. Nu is mijn vraag, wat is nu precies belangrijk bij het vliegwiel ? Diameter, gewicht, beide?

  Ik wil eigenlijk een kleiner vliegwiel maken (qua diameter) met het gelijke gewicht van het orgineel (bijvoorbeeld door het vliegwiel dikker te maken).

  Iemand ervaringen of tips?

  #4427
  Sander
  Deelnemer

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegwiel

  Hiermee ga ik aan de gang :wink:

  #4428
  Roy Wilms
  Deelnemer

  Bij een vliegwiel is van belang, de massa van de rand, en de afstand tot het hart. Een vliegwiel van 10kg met een diameter van 500mm, werkt beter dan een as van 20kg met een diameter van 50mm. Dit komt door de hoeveelheid energie die in het vliegwiel terecht kan komen. De massa dicht bij het middelpunt werkt niet hard mee. Daarom is een vliegwiel van een stoommachine vaak voorzien van spaken, om het gewicht wat te verlagen. De rand van het wiel doet het hem.

  Roy

  #4429
  Guzzzy
  Deelnemer

  Hallo Roy,

  Als ik dat lees, dan lijkt het ook belangrijk dat het vliegwiel goed uitgebalanceerd is?

  Frans

  #4430
  Marc
  Deelnemer

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Middelpuntvliedende_kracht

  Als er dan verschil in massa is over de omtrek van het vliegwiel krijg je, als je naar een bepaald vast punt in de omtrek kijkt een piekje of een dalletje in de naar buiten gerichte centripetale kracht. Dit zie je terug in de vorm van trillingen (en in extreme gevallen lagerschade).

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven