wabeco

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • #263
  Roy Wilms
  Deelnemer

  hallo,

  wie van jullie heeft er ervaringen met machines van het merk wabeco? Ze zijn redelijk prijzig, maar ze zien er ook wel top uit.

  Roy

  #2613
  Jeroen
  Deelnemer

  Ha Roy,

  Als je de aanschaf van een Wabeco overweegt kan ik dat van harte onderteunen. Ik heb er jaren één gehad. Het hangt een beetje af wat je er mee wil, voor 7,25 stoomspoor is het wat licht. Weegt maar een kilo of honderd. De freeskop is van aluminium. De rest van gietijzer. De MC2 aansluiting voldoet maar is ook licht. De motor is niettemin sterk en door tandriemaandrijving loopt hij buitengewoon rustig (denk aan de echtelijke acceptatie). Ik heb het gevoel dat het aluminium in de constructie bijdraagt aan de trillingsdemping waar het geringe gewicht dat niet doet. Hoewel de machine heel precies gefabriceerd is draagt dat lage gewicht er ook toe bij dat bij asymmetrische belastingen (de tafel geheel naar één kant b.v.) de nauwkeurigheid achteruit gaat. Er zit overigens een práchtig uitwerpsysteem in de spindel. De kop kan draaien maar ik heb dat nooit gebruikt; het is een heel karwei om hem precies haaks te krjgen. Het paspennetje wat er in zit werkt niet (precies genoeg). Al met al een lekker machientje waarmee het goed werken is binnen zijn grenzen. Ik heb nu een andere omdat ik grotere capaciteit nodig had maar als ik in de lichte categorie weer zou moeten keizen zou de keuze dezelfde zijn. Ik denk er wel eens aan om bij mijn huidig machinepark nog een kleine Wabeco extra neer te zetten. En de prijs? Ja, hij is duurder maar gewoonweg (veel) mooier dan de gemiddelde aziaat en zeker handzamer.

  Áls je er één aanschaft adviseer ik de F1210 mét y-asverlenging. Dat kost wat meer maar geeft bij een grote tafel veel bewegingsruimte die je echt benut!

  Jeroen

  #2614
  Roy Wilms
  Deelnemer

  Oke, mooi antwoord. Ik wilde weten of er door het prijsverschil dan ook echt kwaliteitsverschil zit, tussen bijvoorbeeld een Wabeco en een optimum of quantum bijvoorbeeld.

  Heb dit weekend mijn OPTI BF20 voor het eerst als horizontale machine gebruikt. De kop 90 graden gedraaid, en mbv een geleende opvulblok van mijn werk de spanklem 15cm hoger gezet. Toen kops aan de zijkant van de klem alu platen vlakken (was haaks een koker aan gelast, die ik de klem lag) Viel me helemaal niet tegen. Wel erg jammer dat er waarschijnlijk wat koelvloeistof in mijn digitale liniaal gelopen is, waardoor die nou overleden is.

  En de kop uitlijnen doe ik altijd met en klok. Boorpinole volledig eruit en vergrendelen. Klok op het bed en dan tegen de pinole. Dan met de z-as (handwiel) de kop omhoog-omlaag bewegen. Is even werk, maar zo krijg je hem wel het nauwkeurigste te staan.

  Roy

  #2615
  Jeroen
  Deelnemer

  Er is inderdaad kwaliteitsverschil. Maar of die even groot is als het prijsverschil…. Het doet mij denken aan het verschil tussen een schroefmaat van Mitutoyo en een kloon, loopt nét even mooier en stabieler. De prijzen liggen echter vér uit elkaar.

  Maar ik denk dat je met Opti of Quantum heel goed uit de voeten komt. De ervaring moet het leren!

  Ik klok ook altijd uit (je klokt wat uit!) maar da’s inderdaad wel wat werk vandaar dat ik de kop laat staan als het even kan. Dat van die pinole vind ik een goede tip. Ik had de klok altijd in een spantang met de stift op de tafel. En dan maar heen en weer draaien. Het omgekeerde is eigenlijk veel makkelijker.

  Jeroen

  #2616
  Roy Wilms
  Deelnemer

  Jeroen,

  dus je klok met het lichaam in een spantang in de kop, en dan de punt over het bed laten lopen, en het bed op en neer draaien? Volgens mij kun je zo je kop niet uitrichten, aangezien je steeds op hetzelfde punt meet. Is een beetje lastig uit te leggen wat ik bedoel, maar volgens mij werkt jou mannier niet.

  Roy

  #2617
  Jeroen
  Deelnemer

  Nee, natuurlijk werkt dat zo niet, je hebt gelijk. De klok op een horizontaal armpje (deel van een magneetstatief) en dat in de boorhouder of wat dan ook (desnoods een spantang). Dán telkens de spindel een halve slag draaien (de stift beweegt met een radius van pak ‘m beet een decimeter over de tafel) en kijken wat hij doet.

  Jeroen

  #2618
  Roy Wilms
  Deelnemer

  hhhmmm, vind het een omslachtige, en volgens mij onnauwkeurige manier van uitklokken.

  Roy

  #2619
  Beunhaas102
  Deelnemer

  Ik denk dat jij denkt dat hij zo meet Roy;

  [img]http://members.lycos.nl/beunhaas102/controle%20kop.JPG[/img]

  Door de meetklok direct in boorkop of spantang te monteren, hierdoor zal je inderdaad nooit nauwkeuriger als 4 á 5 graden kunnen stellen zoals mijn tekening aangeeft.

  Echter hij bedoelt het volgens mij zo;

  [img]http://members.lycos.nl/beunhaas102/controle%20kop%202.JPG[/img]

  2 graden resulteerd dus (met een meetarm van 5mm) in ruwweg 0,35mm verschil wat dus prima meetbaar is (mits je tafel zuiver is en je spanarm stabiel).

  Na 1x zeer nauwkeurig uitklokken zou je eventueel kunnen overwegen een 0-slag te maken.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 11)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven