weer een verfproject mislukt…..

De nieuwste berichten Forums Stoom algemeen Werkplaatstechniek weer een verfproject mislukt…..

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #1582
  c.detheije
  Deelnemer

  Doe al zo’n 26 jaar aan modelbouw en waar ik veel plezier uit het bouwen haal, heb ik met name frustraties tijdens het verfen / spuiten van de modellen. Helaas is dit weer zo’n moment en ik heb jullie hulp hart nodig!!

  Ben momenteel bezig met een stuart triple stoommachine. Delen ervan bestaan uit gietstaal en deze wil ik verven. Dus ik heb de onderdelen gestraald om mooi schoon te krijgen en daarna met aceton vet vrij gemaakt. Vervolgens bij Heutz auto lak en grondverf gehaald (motip). Mooi alles gespoten, maar bij het geringste komt de lak van de grondverf, maar ook de grondverf van het metaal. Duidelijk signaal dat ik met de verkeerde verf aan de slag ben gegaan. Wat moet ik doen, welke grondverf en lak moet ik nu eigenlijk hebben? maakt me niet uit hoe duur het is als het maar voor de eerste 25 jaar erop blijft zitten.

  hoor graag jullie ideeën en ervaringen

  #10765
  Will
  Deelnemer

  Ontvetten met aceton of een ander oplosmiddel is niet juist, door dat aceton het vet verdund, verplaats je het over het gehele werkstuk.

  Na het stralen moet het werkstuk vetvrij zijn, eventueel voor het stralen ontvetten met een koudontvetter die ook bij het reinigen van motoren wordt gebruikt dan goed afspoelen met heet water.

  Bij het reinigen heb je altijd een transportmiddel (water) nodig om de vervuiling af te voeren.

  Na het stralen snel de primer aanbrengen en goed laten drogen, dit om te voorkomen dat er na het stralen vliegroest op het werkstuk komt,

  Lucht die gebruikt wordt voor het stralen is nooit helemaal vochtvrij en veroorzaakt die vliegroest

  Ik hoop dat ik het een en ander duidelijk heb weergegeven.

  Will

  #10766
  pfb
  Deelnemer

  Will heeft het bij het goede eind. De te stralen onderdelen werden altijd eerst grof ontvet, we mochten er wel met de vingers aanzitten om het naar de straalcabine te brengen. Na het stralen nog een keer ontvetten en de grondlak in twee dunne lagen opbrengen. Drogen kan ook boven de (gas)kachel. Daarna minstens twee lagen aflak. Spuit in dunne lagen, dan houdt het ook beter en het geeft een gladder oppervlak.

  Succes, Peter

  #10767
  Chrit-koumans
  Deelnemer

  Hallo,

  Ik heb zelf nog geen ervaring met het volgende product, maar Hamerite grondverf of menie schijnt een zeer goede hechting te hebben.

  Ik zal het zelf ook gaan uittesten.

  Groet,

  Chrit

  #10768
  kotje
  Deelnemer

  Het is idd za dat je voor het stralen éérst moet ontvetten en daarna stralen en terug ontvetten,ik heb altijd ontvet met wasbenzine voor en na het stralen en had altijd altijd goede reultaten.

  mijn laatste 2 projecten heb ik gespoten in autolak met harder dit is natuurlijk iets moeilijker omdat je aan bepaalde regels moet houden zoals luchtvochtigheid,temperatuur, materingsmiddel enz. maar het resultaat is dan ook mooier,deze gespecialiseerde autoparts handelszaken hebben ook ontvetter passend voor het type ondergrond,maar dit is duur natuurlijk

  #10769
  FrankB
  Deelnemer

  Als ik het 1e bericht zo lees heb ik de indruk dat de primer en de aflak elkaar bijten, en de lak de primer oplost. Zelf gebruik ik 2K industrie primer en lak. Bij gestraald staal of gietijzer moet de hechting geen probleem zijn, voor RVS, messing, brons, aluminium zijn etsende primers verkrijgbaar.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven