zelfcentr. mach.klem + kruistafel

De nieuwste berichten Forums Stoom algemeen Werkplaatstechniek zelfcentr. mach.klem + kruistafel

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #824
  Beunhaas102
  Deelnemer

  Ik was bij Buitelaar beetje op de site aan het neuzen, zie ik opeens dit prachtige klemmetje met kruistafel voor net geen 150€. Heeft iemand hier er toevallig een? Of misschien bekeken bij Buitelaar?

  Lijkt me een heel leuk klemmetje om een klein freesbankje van te maken. Ik heb nog een gedreven gereedschapshouder van een CNC-bewerkingscentrum liggen, Dus even Z-as maken, motortje achter de spil hangen, montageplaat, klaar.

  [img]http://www.buitelaar.nl/uimages/4090_FOTO%20HUIB%201578.jpg[/img]

  [img]http://www.buitelaar.nl/uimages/4090_FOTO%20HUIB%201577.jpg[/img]

  [img]http://www.buitelaar.nl/uimages/4090_FOTO%20HUIB%201576.jpg[/img]

  #7414
  V.Schrik
  Deelnemer

  vergeet niet dat dit soort kruistafels goedkope spindels hebben. Deze hebben erg veel omkeerspelling. Normale spindels hebben speling wat zeker van invloed gaat zijn op je nauwkeurigheid. Bij dit soort klemmetjes verwacht ik zeker een omkeerspeling van 0.5mm

  Voor rechte lijnen zou je het zelf nog kunnen corrigeren in het programma door iets bij de maat op te tellen. Maar voor rondingen is dit niet mogelijk.

  Ik weet niet of hier in de software rekening gehouden kan worden maar normaal gesproken worden er voor CNC altijd Kogelomloopspindels gebruikt. Kogelomloopspindels hebben nagenoeg geen speling.

  Het is jammer als je al het werk er al in hebt zitten en dan tot de conclusie komt dat het niet nauwkeurig genoeg werkt. Het is natuurlijk ook wat voor eisen je eraan stelt.

  Veel succes

  #7415
  Beunhaas102
  Deelnemer

  Ik zit te denken aan een conventioneel machientje, even 2 hendels plaatsen voor het blokkeren van de as die je niet gebruikt. Omkeerspeling zal er zeker in zitten, maar ook met trapezium spindels is dit vrij redelijk te beperken.

  Ik zit meer in over de geleidingen, nauwkeurigheid van de spindels, afleesnauwkeurigheid van de nonius etc.

  Kogel-/planeetwielomloopspindels is mooi speelgoed uiteraard, maar dat tikt hard door in de prijs :wink:

  #7416
  arnodekkers1995
  Deelnemer
  #7417
  Beunhaas102
  Deelnemer

  Zo te zien een aluminium opspantafel, nonius op 0.5mm oid., en de hendel van de Y-as kan je (op een tafel gemonteerd) niet eens gebruiken zo lijkt het. En dat voor hetzelfde geld… nee lijkt me niks :wink:

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar boven