Heteluchtmotor Nr 1

Hier kunt u alle zaken aangaande heteluchtmotoren/stirling motoren kwijt

Moderator: Moderators

Plaats reactie
ko
Berichten: 11
Lid geworden op: wo okt 11, 2006 8:03 pm

Heteluchtmotor Nr 1

Bericht door ko »

Hallo,
Ik ben de heteluchtmotor nr 1 aan het bouwen,maar ik heb een vraagje over de brandstof tank en dan voornamelijk over de waakvlampijp en de brander.
Hoe werkt deze??
Brand deze op spiritus of op iets anders want ik snap zo de werking niet.
Gebruikersavatar
Rob
Site Admin
Berichten: 95
Lid geworden op: ma mei 17, 2004 2:42 pm

Bericht door Rob »

Ko,

Ik ken de tekeningen van deze heteluchtmotor niet, durf er dus niets zinnigs over te zeggen. Ik vermoed echter dat de brandstof spiritus zal zijn, dat is vrij gebruikelijk. Verder zou je contact op kunnen nemen met de Ledenservice die deze tekeningen verkoopt. Telefoon: 0317 318163 E-mail: pvanmazyk@planet.nl

Rob
wijns
Berichten: 147
Lid geworden op: di okt 09, 2007 10:05 pm
Locatie: Tremelo

heteluchtmotor nr 1

Bericht door wijns »

Hallo Ko

Heb de tekeningen van de motor er even bij genomen. De brander is een spiritusbrander met een verdamper. In onderdeel nr 6.2 zit een wiek die de brandstof opzuigt tot boven aan de gaatjes.De wiek moet de vorm van een paddestoel hebben en de ruimte bovenaan vullen.Buisje nr 6.7 heeft ook een wiek. De bedoeling is dat je eerst de kleine aansteekt waardoor de bovenste brander warm wordt en de spiritus die zich daarin bevindt ( opgezogen via de wiek ) begint te vergassen en daardoor beter (lees heviger) brand.
Het is een soort brander die vroeger veel gebruikt werd , o.a. in spoor 1 met een waterpijpketel.
Persoonlijk vindt ik zo een brander te ver gezocht voor een warmeluchtmotor. Een enkele wiek van pakweg 8mm moet meer dan voldoende zijn.Katoen is bruikbaar maar je moet ze wel regelmatig vervangen, bij zo een open brander is dat heel gemakelijk. Bij een locomotief is het wat meer werk , daarom is een brander uit een soort glasvezel meer geschikt. Je vind ze in zaken die inbouwkachels verkopen.Ze dienen daar als afdichting.
Hopelijk heb je er iets aan. Succes met de bouw.

Groetjes Dirk
ko
Berichten: 11
Lid geworden op: wo okt 11, 2006 8:03 pm

Bericht door ko »

Hallo Dirk,

Dit wist ik niet,bedankt

gr ko
Plaats reactie